Att låna pengar är något som man behöver göra ibland. Som privatperson är det enkelt att ta ett sms lån för att komma på fötter igen under en månad eller två, men för företag så är det tuffare. Det är en större och mer komplicerad process, något som både är bra och dåligt. Dessutom har det blivit allt dyrare för företag att låna pengar. Såhär skriver man om ämnet på di.se:

krisens spår blir det allt dyrare för företag att låna pengar. Räntan på företagsobligationer är nu hela 3 procent högre än vad staten får betala för sina lån, skriver Dagens industri.

Nu börjar det bli problem även för större företag att låna pengar, skriver Dagens industri. Oron, som tidigare mest har kretsat kring högavkastande obligationer, har nu spritt sig till företagsobligationer med kreditbetyget BBB eller högre, så kallade investment grade-obligationer.

”Det har skett en flykt mot högre kreditkvalitet”, säger Joacim Nässén till Di. Han är chef för den svenska storbolagsverksamheten på Danske Bank.

Det här gör att den så kallade kreditspreaden växer. Investerare kräver enligt Di hela 2,5 – 3 procent mer för att låna ut pengar till ett företag än till en stat med samma kreditbetyg. Så stor har skillnaden inte varit sedan i mitten av 2009. Men även om det blir dyrare för företagen att låna, så är det inte omöjligt.(Läs hela artikeln här).

Att låna stora summor är alltså inget man gärna vill göra, men å andra sidan så vill man aldrig det. Det är bara en lite sämre tid nu helt enkelt. Det är inte annat än att man hoppas att man kunde ta ett smslån som fick ens företag på rätt köl.