Att arbeta med kommunikation handlar till största delen om att fånga den information som finns att tillgå och att på egen hand utveckla den för att träffa en relevant målgrupp. Att ha en omvärldsinsikt och samtidigt veta hur man bäst placerar sitt budskap för bäst träffa de mottagare man valt att fokusera på.

Kommunikationen baseras ofta på erfarenheter och ska man vara lyckosam inom området krävs det en förståelse att veta vad mottagaren vill höra, och att anpassa språket efter detta. Kommunikationens värld handlar om att influera och påverka, och det vetenskapsområde man ofta tar till för att påverka andra är retoriken. Retoriken bygger på olika argument för att påverka lyssnarna, där det ofta handlar om rätt tonläge, kroppsspråk och mimik i en kombination med oslagbar argumentation. Det finns ofta behov av goda kommunikationsvetare i bland annat den politiska världen där tal ska skrivas och presenteras i löpande takt. Ett sätt att påverka andra att lyckas hålla lyckade tal där argumenten följer en naturlig linje.

Så vill du arbeta med kommunikation i någon form som är ett roligt och utvecklade arbete, krävs det att du ligger i och inser att det krävs stort fokus på research om omvärldsförståelse. Följa med i diverse nyhetssammanhang och hela tiden hålla dig uppdaterad om relevanta områden som rör ditt arbete. Lyckas du med detta hindrar inget dig från att bli en riktig stjärna på kommunikationshimmelen och varför inte starta eget och utveckla dina egna tankegångar till något kreativt i ett område som intresserar dig.