Svenskarna lånar mer än aldrig förr. Även om det här kan låta oroväckande är det så att de flesta svenskar har hög kreditvärdighet och klarar av ett lån. Men det gäller alltid att tänka till innan man tar det.

4246396-paying-with-a-banknote

Nya siffror som Dagens Industri går ut med visar att de svenska hushållen lånar allt mer. I juni låg den årliga tillväxttakten för utlåning till hushållen på 6,9 procent. Detta är en ökning med 0,2 procentenheter om man jämför med maj. Totalt hade de svenska hushållen lån på 3 176 miljarder kronor under juni månad och detta är en ökning med 198 miljarder kronor jämfört med juni förra året.

Hög kreditvärdighet

Även om det kan låta lite oroväckande att svenskarna är så pass skuldsatta, behöver man inte vara speciellt bekymrad över detta. Faktum är att de flesta svenskar har en hög kreditvärdighet och är bättre bankkunder än vad de kanske tror och inser. Hela 3,2 miljoner svenska privatpersoner får toppbetyg när det gäller kreditvärdighet och ytterligare 2,5 miljoner personer får näst högsta betyg.

”På de flesta håll i landet är kreditvärdigheten och även betalningsviljan höga. 77 procent (7 av 10) av svenskarna har en stabil kreditvärdighet.” Läs mer.

Att tänka på

Men även om man har bra kreditvärdighet måste man självklart tänka till innan man tar ett lån. Man bör även jämföra olika lån och försöka hitta den allra lägsta räntan med hjälp av exempelvis advisa.se. Det gäller även att man innan lånet tas bestämmer sig för vad pengarna ska användas till och att man verkligen räknar ut så att man har råd och har en buffert för att kunna amortera och betala räntan, tipsar Svenska Dagbladet.